Jak vybrat badmintonové míčky?

Jak vybrat badmintonové míčky?

Nejdůležitějším faktorem při výběru míčku je jeho využití. Závisí na tom, zda si badminton užíváte pouze na dovolené, pravidelně trénujete a sem tam zahrajete nějaký zápas nebo se účastníte různých soutěží a profesionálních turnajů.

 

Rozdělení podle materiálu

Plastové míčky

Tyto míčky se vyznačují především svou vysokou odolností. Jsou vyrobeny ze syntetických materiálů, které ovšem nemají takové letové vlastnosti jako ty péřové. Plně ovšem vyhovují požadavkům na běžný badminton ve sportovních centrech, klubech a oddílech. Velmi oblíbené jsou i na amatérských turnajích. Při výběru jsou i cenově dostupnější.

Přejít do oddělení Plastové míčky na badminton »

 

Péřové míčky

 

Skládají se z 16 husích nebo kachních per zasazených do korkové základny. Jsou velmi náchylné na poškození, kdy sebemenší zalomení má vliv na letové vlastnosti. Stabilita tohoto míčku je hlavní výhodou. Tyto míčky nachází uplatnění u profesionálních hráčů a soutěží. Během jednoho zápasu se obvykle spotřebuje 6 – 12 míčků.

Přejít do oddělení Péřové míčky na badminton »

Rozdělení podle rychlosti

Badmintonové míčky se také rozdělují podle rychlosti. Samotná rychlost míčku závisí na prostředí, kde jsou míčky používány. Hlavní roli hraje především teplota. Rozdělují se podle čísel, které najedete napsané na tubě nebo podle barev víčka či kroužku kolem hlavičky.


Rozdělení podle čísel:

75 – zelené – hodí se do teplot 22–33 °C
76 – středně pomalé
77 – střední – hodí se do teplot 12–23 °C
78 – středně rychlé
79 – rychlé – hodí se do teplot vzduchu 0–13 °C

 

Rozdělení podle barev:

Zelená – pomalý
Modrá – střední
Červená – rychlý
Černá – nejrychlejší