Jak vybrat stan?

Chtěli byste si pořídit stan, ale nevíte, jak vybrat ten správný? Pokusíme se vám tímto článkem pomoci s výběrem toho pravého.

Prvním krokem je promyslet si několik otázek

Kde a v jakých podmínkách budete stan používat?

Na zahradě, v kempu, při vysokohorské turistice, na cyklo-výletě... Při výběru stanu je účel, k jakému stan budete používat, asi nejdůležitějším kritériem. Použít expediční stan při nocování v kempu není až takový problém, jako když nocujete v extrémních podmínkách v turistickém stanu.

Jak často ho budete používat a stavět?

Celoročně, několikrát do roka, jen v letní sezóně nebo velmi často.

Jak velký stan chcete a pro kolik by měl být osob?

Chcete v něm jen spát, nebo i vařit a mít uvnitř posezení. Sháníte stan pro jednoho, pro dva nebo pro rodinu.

Kolik do něj budete chtít umístit zavazadel a vybavení?

Stan s předsíní, stan s oddělenými ložnicemi, jedna místnost.

Jaký máte na stan rozpočet?

Sháníte levnější stan pro příležitostné stanování v létě či dražší pro stanování v extrémních podmínkách? S tím úzce souvisí i použité materiály.

Přejít do oddělení Stany a přístřešky »

Druhy stanů

Podle typu konstrukce:

  • Kopule (iglú) – Kopule je nejrozšířenější konstrukcí turistického stanu. Tato konstrukce je tvořena dvěma pružnými pruty, které se kříží v nejvyšším bodě. Klasická kopule může mít i malou „předsíňku“ a proto je často doplněna o další prut, který vytvoří větší předsíň. Hlavními výhodami kopulovité konstrukce je rychlá a celkem jednoduchá stavba, dobrá stabilita a nízká hmotnost.
  • Tunel – Tunelová konstrukce má tvar rukávu nebo obráceného U. Tyto stany mají největší použitelnou plochu, jsou lehké a při správném umístění po větru a ukotvení extrémně odolné vůči větru. Stan ve tvaru tunelu ovšem potřebuje dobré kotvení, jinak se složí jako harmonika. Tento typ stanu bývá často kombinován s kopulí a nejčastěji se objevuje u rodinných stanů pro více osob.
  • Áčko – Jednoplášťový stan ve tvaru písmene A. Jeho konstrukci nejčastěji tvoří dvě pevné tyče umístěné uprostřed čelní a zadní stěny, které nesou vrcholy stanu. Stan se pak podobně jako tunel vypíná a kotví pomocí lanek a kolíků. Tento model se dnes už tolik nevyrábí.

 

Podle použití:

  • Rekreační/rodinný stan - Jedná se o velký stan s více místnostmi, kde se zpravidla nachází oddělené ložnice, mezi nimiž je prostor pro zavazadla. Je konstruovaný tak, aby v něm mohla celá rodina nejen nocovat, ale také jíst nebo hrát společenské hry. Jsou sice komfortní, ale mají vetší rozměry a nehodí se do extrémních podmínek.
  • Expediční stan - Tyto stany jsou konstruovány, aby byly co nejlehčí a poskytovaly maximální ochranu před vnějším prostředím. Bývají maximálně odolné proti větru, dešti a sněhu. Jak vyplývá z názvu, hodí se nejlépe na expedice či náročnou turistiku.
  • Turistický/trekový stan - Kombinací předešlých dvou kategorií je turistický stan. Většinou nabízí lehkou konstrukci, snadno se staví a jednu prostornou místnost, kdy u vchodů zbývá ještě místo pro zavazadla. Kvůli lehké konstrukci se však nehodí do extrémních podmínek.
  • Nouzový stan (celta) – Plachta s oky pro snadné a rychlé vytvoření „stanu“. Velmi skladný a lehký nouzový přístřešek, který chrání před nepříznivým počasím ve volné přírodě. Plachtu lze ukotvit k větvi, skalnímu výstupku, nebo jako vzpěry je možné použít trekové hole.
  • Plážový stan - Stan polokopulovitého tvaru, který má jednu stranu otevřenou. Většinou má jednoplášťovou konstrukci a je určený především na pláž, k vodě nebo na zahradu, kde vás ochrání před sluncem, větrem a díky podlážce i před vlhkostí. Svou velikostí je vhodný pro jednu až dvě osoby.
  • Dětské stany - Domečky na hraní, které postavíte během chvilky. Jsou vhodné jak pokoje tak i na zahradu.

 

Na co dalšího se při výběru stanu zaměřit?

Vodní sloupec:
Pro stanování v mírném podnebí stačí mít vodní sloupec tropika v rozmezí 1000–3000 mm.

Barva stanu:
I barva stanu hraje důležitou roli. Pokud si pořídíte stan světlé barvy, bude průsvitný a ušetříte tak ve dne světlo baterky. Pokud chcete na spaní úplnou tmu, volte stany tmavých barev nebo s černou úpravou zevnitř.

Váha stanu:
Jestli chcete nosit stan v batohu nebo v brašně na kole, měl by být lehký a skladný. Je také dobré, když se složený stan dá rozdělit na více „balíčků“, které do zavazadla lépe umístíte.

Plášť:

  • Jednoplášťový – mají jen jednu vrstvu, je v nich větší vlhko, jsou snadnější na složení, nižší hmotnost stanu
  • Dvouplášťový – má vnitřní stan a nepromokavý vnější stan tzv. „tropiko“; voda se nesráží uvnitř stanu, ale na tropiku, po kterém voda steče, aniž by se dotkla vnitřního stanu

Části stanu

Tropiko
Je vnější stan, který chrání vnitřní stan hlavně před promočením. Mívají ho především dvouplášťové stany. Tropiko se nedotýká vnitřního stanu a tak vlhkost na něm vysrážená stéká dolů a ne do stanu.

Vnitřní stan
Neboli ložnice je vyroben z prodyšného materiálu (síťoviny nebo tenké látky). U většiny stanů je vnitřní stan spojený s podlážkou a lze ho postavit samostatně bez tropika.

Podlážka
Je nezbytnou součástí vnitřního stanu. Měla by být z odolného a nepromokavého materiálu.

Apsida X předsíňka
U některých stanů naleznete úložný prostor před vchodem do stanu. Apsida je vytvořena oddálením části tropika od vnitřního stanu a je ukotvena kolíky. Předsíňka má vlastní nosné pruty a bývá větších rozměrů.

Nosné pruty
Nosné pruty tvoří základní konstrukci stanu. Na výběr je několik materiálu, např. laminát, dural nebo durawrap.

 

Příslušenství ke stanu

  • Stanové kolíky – zapichují se do země a slouží k ukotvení stanu.
  • Napínací šňůry – napínací šňůrou a kolíkem se stan ukotví k zemi.
  • Plachta pod stan – pokud nechcete mít stan znečištěný například od trávy či bláta, můžete si pod podlážku stanu dát plachtu. Ta navíc ještě zvýší odolnost proti vlhkosti.
  • Obal – většina stanů má pro pohodlnější přenášení obal nebo tašku, do které můžete umístit mimo stanu i kolíky a další příslušenství.