Jak vybrat podložku na cvičení?

Podložka je nedílnou součástí téměř každého cvičení. Hlavním důvodem, proč se podložka využívá, je lepší stabilita ve cvičebních polohách. Fixovaný postoj totiž zvýší vaší bezpečnost a vyšší komfort při cvičení. Dále mezi funkce podložky patří absorpce potu k zabránění podklouznutí. Neméně důležitou funkcí je odtlumení pohybů pro ochranu vazů, kloubů a šlach. Díky podložce také tlumíte hluky při dopadech, takže nebudete rušit sousedy při domácím cvičení. Existují různé varianty podložek, ze kterých si můžete vybrat.

Při správném výběru je zapotřebí vzít v úvahu několik faktorů, které rozhodují, jak dobře si zacvičíte. V našem článku se zaměříme na nejhlavnější z nich, důkladně je popíšeme a poradíme vám, jak postupovat při výběru ideální podložky na cvičení.

Přejít do oddělení Podložky na jógu »

 

Faktory při výběru podložky:

Tloušťka a tvrdost

Standardní tloušťka podložky se pohybuje kolem 0,4 cm. Když se jedná o vyšší, měkčí typ podložky (> 1 cm), hodí se primárně na pomalejší formy cvičení, především na protahování. Pokud trpíte na „otlačená“ kolena, doporučujeme zvážit volbu silnějších variant a případně časem přejít na tenčí. U nás na e-shopu najdete jóga podložky v rozmezí od 0,4 do 1,5 cm.

Materiál

Podložky na cvičení se vyrábějí z různých typů materiálu. Materiál, ze kterého je podložka vyrobena, rozhoduje o její měkkosti, pevnosti a také, jak dobře odvádí pot. Dle materiálu se liší také jejich životnost. V posledních letech dohánějí klasické PVC a molitany speciální materiály, které dobře odvádí pot a jsou vyrobené ekologičtějším způsobem bez použití ftalátů a latexu – například syntetický kaučuk NBR. Tento materiál vyniká vlastnostmi jako je pevnost, tuhost a odolnost vůči otlakům.

 

Druhy materiálů:

  • TPE podložky
    Jsou vyrobeny z kvalitní TPE pěny. Měkký povrch vám zajistí maximální pohodlí během cvičení. Tloušťka je většinou kolem 0,6 cm. Podložka je protiskluzová, takže se nebude na podlaze smýkat. Díky materiálu, ze kterého je vyrobena, zajišťuje velice dobrou stabilitu na podložce, takže vám nehrozí podklouznutí ani při provádění náročnějších cviků. Snadno se udržuje. Podložku využijete při józe, pilates, stretchingu (protahování), Body Core, Body Balance a dalších.

    + nízká hmotnost
    + odolnost proti zátěži
    + protiskluzovost
    + dlouhodobá životnost

     
  • NBR podložky
    Sportovní podložky vyrobené z NBR pěny se hodí na cvičení doma, v posilovně, ale i na outdoorové aktivity – kempování, pikniky, venkovní cvičení… Patří mezi silnější druhy podložek. Vhodná může být pro ty z vás, které trápí bolesti kloubů, či oblasti bederní páteře. Vybrat si můžete z různě silných variant, které nabízíme od tloušťky od 0,8 do 1,5 cm.

    + tlumení nárazů a hluku
    + odolnost, stálost
    + izolace

     
  • EVA podložky
    Jsou vyrobeny z lehké pěny EVA. Dostupné jsou u nás v síle 0,4 nebo 0,6 cm. Tyto podložky jsou tou správnou volbou pro Power jógu a další dynamická cvičení – např. Body Building, Body Form, Bosu pilates apod.

    + neklouzavý povrch
    + extra lehké
    + izolace
    + odolnost proti vlhkosti
 Podložka z TPE materiálu o tloušťce 0,6 cm
Podložka z TPE materiálu o tloušťce 0,6 cm
 Podložka z NBR materiálu o tloušťce 1 cm

  Podložka z NBR materiálu o tloušťce 1 cm

 Podložka z EVA materiálu o tloušťce 0,4 cm

Podložka z EVA materiálu o tloušťce 0,4 cm

Délka

Ke cvičení na podložce je potřeba zohlednit výšku vaší postavy. Standardní velikosti jogamatek se pohybují mezi 180-183 cm. Pokud na podložce netrávíte celý trénink, převážně na ní sedíte nebo se opíráte v oblasti beder, postačí vám krátký typ (173 cm). V případě, že na podložce potřebujete pevný postoj, provádíte cviky v rozsahu a ležíte, měla by být podložka ideálně vyšší než vy. Podložky na cvičení se vyrábějí až do velikosti 216 cm. 

Účel

Jak budete vaši podložku využívat, je posledním stěžejním bodem, který je třeba při výběru uvážit.

  • Budete cvičit venku v přírodě, či doma?
    V případě, že cvičíte mimo váš domov a potřebujete podložku přenášet, je vhodné zvolit lehčí variantu, která vám usnadní delší cesty. Výhodou je pak snadná omyvatelnost, kdy stačí setřít podložku navlhčeným hadříkem.
    Pokud nepotřebujete podložku přenášet a cvičíte například doma, nemusíte se obávat její vyšší hmotnosti.
     
  • Bude vaše cvičení pomalé nebo dynamičtější?
    Pilates, Jin jóga a protahování - U tohoto typu cvičení volte vyšší, měkkou podložku, s ohledem k typu postavy a možnostem pohybového aparátu. 
    Dynamická jóga, Ashanta nebo Flow jóga, Body Balance - Při výběru podložky na dynamičtější typ cvičení se zaměřte na protiskluzový povrch, pevnost a dostatečnou délku podložky, která zajistí stabilitu ve všech pozicích. Zvolit můžete spíše tenčí varianty s ohledem na vaše tělesné dispozice. 
    Aerobic, Fitness, Power Joga, Body Building - Pro takovéto náročnější typy cvičení jsou prioritami neklouzavý povrch a hustota pro tlumení dopadů. Ideální tloušťka takové podložky se pohybuje kolem 6 mm. Jako výhodu opět oceníte dobrou absorpční schopnost pro odvádění potu. Po použití postačí podložku otřít navlhčeným hadříkem.

 

 

Doplňky k podložkám na cvičení:

Jako doplněk k fitness podložce zcela jistě oceníte přenosné popruhy, které slouží k uskladnění podložky ve srolované pozici a ke snadnému přenosu. Na našem e-shopu najdete několik podložek, jejichž součástí jsou i popruhy.

Pro lepší ochranu před vnějším poškozením se hodí obal na podložky, který také najdete na našem e-shopu v sekci Obaly pro podložky na jógu. Obal na podložku zabrání poškrábání, otlačení a nežádoucímu znečištění.

Dalším vhodným doplňkem při cvičení na podložce je ručník, který zajistí absorpci přebytečného potu a cvičení tak bude příjemnější. Ručník se nemálo hodí do fitness center, kde podložku využívá více lidí. Použití ručníku je v tomto případě hygieničtější. Vybrat si můžete z několik typů ručníků, které nabízíme zde.

 Podložka na cvičení s popruhem
 

                                 Podložka na cvičení s popruhem

                                           

Obal na karimatku

                                  Obal na karimatku

Ručník vhodný na fitness podložku

                              Ručník vhodný na fitness podložku

 

TIPY:
Na závěr vám nabízíme pár typů, které se vám budou hodit při výběru cvičební podložky:

  • Dávejte si pozor na příliš měkké podložky, které mohou tlumit vaše pohyby, a tak zhoršovat stabilitu v pozicích, cvičení pak bude více náročné, až kontraproduktivní. Na jógu se proto měkké podložky nedoporučují.
  • Správné protiskluzové podložky zajišťují přilnavost z obou stran. Tzn. jak k povrchu (např. hladká podlaha tělocvičny), tak k podložce samotné (dotek dlaní a ostatních částí těla). V úvahu je třeba brát nadměrné pocení, při kterém je lepší využívat na podložce ručník.
  • Uchovávejte podložky ve srolované pozici nebo pověšené na speciálních stojanech, v případě tělocvičen/fitness center. Nevhodným přehybem byste totiž mohli poškodit jejich funkční vlastnosti.
  • Materiál, ze kterého jsou podložky vyrobeny, zajišťuje odolnost vůči nečistotám a vlhkosti. Můžete je používat ve sportovním klubech, fitness centrech či tělocvičnách, neboť jsou zcela hygienické. Jejich údržba by nemohla být snazší – stačí je omýt čistou vodou nebo postříkat dezinfekcí a mohou se znovu použít. Podložku využijete při józe, pilates, stretchingu (protahování), Body Core, Body Balance a dalších.

Přejít do oddělení Podložky na jógu »