Jak vybrat helmu na kolo?

Cyklistická helma by měla patřit mezi základní vybavení každého jezdce na kole. Chrání totiž nejdůležitější část těla – hlavu – před poraněními, která jsou často i smrtelná. Ochrana hlavy při jízdě na kole je důležitá jak pro profesionální cyklisty, tak pro cyklisty rekreační nebo příležitostné jezdce. Výběr helem na trhu je opravdu veliký a my se vám ho v tomto článku pokusíme usnadnit. Co se u nás dozvíte:

  • Na co se při výběru cyklo helmy zaměřit?
  • Správně nasazená helma
  • Druhy helem
  • Výběr helmy pro děti
  • Doporučení


Na co se při výběru cyklo helmy zaměřit?

Velikost

Při výběru přilby je důležité změřit obvod hlavy cyklisty (změřte obvod hlavy krejčovským metrem – pokud ho nemáte po ruce, bude stačit obyčejný provázek, který po naměření obvodu přiložíte k pravítku nebo běžnému metru a zjistíte přesný obvod v cm).

Helma musí sedět jako ulitá, aby mohla hlavu dobře ochránit. Výběr je o to jednoduší, že je k dostání většina modelů s nastavitelným obvodem o několik cm. Nejlepší je ale helmu si osobně zkusit. To můžete v naší kamenné prodejně v Českých Budějovicích. Dalším způsob je si helmu koupit u nás na e-shopu a nechat si ji poslat domů. V případě, že vám nebude sedět, ji můžete vyměnit či vrátit. Přilbu si při zkoušení nechte na hlavě několik minut, abyste zjistili, zda vás skutečně netlačí a necítíte někde ostrý tlak či nepohodlí.

TIP: Zkuste si v nasazené a zapnuté helmě doširoka otevřít pusu. Při otevřených ústech byste měli cítit lehký tlak v horní části hlavy, ale ne příliš silný.

Odvětrávání

Záleží na tom, na jaký styl jízdy helmu pořizujete - kvalita odvětrávání závisí nejen na počtu otvorů, ale i na jejich velikosti. Zvláště v letních měsících doporučujeme pořizovat cyklo helmy s dostatečným odvětráním - předejdete tak nepříjemnému pocení hlavy. 

Z praktického hlediska vybírejte spíše MTB a silniční přilby s více otvory a také se síťkou v odvětrávání v přední části helmy. Díky ní se vám do vlasů při jízdě nedostanou mušky nebo případné nečistoty.

Pro koho

Na výběr je z několika kategorií. Buď si vyberete pánskou nebo dámskou přilbu, nebo je na trhu velké množství helem unisex, které jsou v neutrálních barvách a velikost odpovídá průměrným velikostem - většinou bývá nastavitelná. Dále můžete vybírat z dětských helem, které se vyrábí v malých velikostech a jsou lehčí. 

Hmotnost

Čím je helma lehčí a komfortnější, tím je pro cyklistu pohodlnější. Nemělo by to ale být na úkor ochrany. Velmi lehké helmy (pokud se nejedná o dražší modely) nemusí mít tak pevnou skořepinu nebo hustotu výplně a snadněji při pádu puknou. Helmy se vyrábí ve hmotnostech od 200 do 400 g. 

Bezpečnost

Každá cyklistická helma musí splňovat minimálně normu ČSN EN 1078. To by mělo zaručit, že vás helma opravdu ochrání před úrazem. Pokud vámi vybraná helma tuto normu nesplňuje, poohlédněte se raději po jiné. Bezpečnost a spolehlivá ochrana hlavy je důležitější než design helmy. Vybrané přilby disponují dokonce systémem ochrany mozku. Ten funguje na principu pootočení vnitřní výztuže helmy při rotovaném dopadu hlavou na zem. 

Dalším bezpečnostním prvkem jsou reflexní prvky na helmě, díky kterým je cyklista lépe viditelný. Některé helmy mají zabudované světlo - blikačku - v zadní části, takže je cyklista viditelný i za tmy.

 

Přejít do oddělení Helmy a brýle na kolo »

 
Jak mít správně nasazenou helmu
 

  

Cyklistická helma by neměla být posazena příliš do čela ani příliš vzadu. Vznikla by tak nechráněná místa hlavy a případně špatný výhled na cestu. Správně nasazená helma je rovně na hlavě, mírně do čela. Jedině tak může poskytovat ochranu celé hlavy. Nezapomeňte na dostatečně utažené popruhy pod bradou - ty se mají spojovat pod uchem a opisovat písmeno Y. Zároveň by se pod popruh měl bez obtíží vejít prst. Helma by měla na hlavě sedět pevně, avšak ne příliš těsně.


TIP: Můžete si vyzkoušet malý test - pokud rozepnete popruh pod bradou a předkloníte hlavu, správně utažená helma by vám neměla spadnout.


 

Druhy helem

Silniční helmy

Tyto helmy s klasickým tvarem jsou přednostně určeny pro jízdu na silničních nebo krosových kolech. Můžete je ale využívat i při jízdě na kolech horských nebo trekových. Jejich předností je lehká váha a maximum odvětrání.

  • má odvětrání
  • je bez kšiltu
  • důraz na pohodlnost
MTB (mountain bike) helmy

Helmy MTB jsou sice primárně určeny na horská kola, jsou ovšem velmi využívány i na kolech trekových či silničních. Oproti silničním helmám mají o něco robustnější konstrukci, jejich tvar chrání větší část hlavy a také mají kšilt nebo štítek. MTB helmy jsou asi nejžádanějším modelem pro rekreační cyklisty.

  • má odvětrání
  • má krátký kšilt
  • důraz na pohodlnost a vzdušnost
BMX helmy 

BMX helmy poznáte podle typického kulatého tvaru plastové skořepiny. Helmy jsou vhodné jak na BMX disciplíny, tak i na kolečkové brusle nebo skate. U tohoto typu helem je více chráněna i oblast za ušima díky vypolstrovaným bočním krytkám uší a prodlouženému zátylku.

  • minimum větracích otvorů
  • bez kšiltu
  • důraz na odolnost
Freeride/downhill helmy

Tento typ helem je vzhledem velmi podobný helmám pro motorkáře. Freeride helmy jsou robustní, s chráničem čelisti a jsou určeny do extrémních podmínek. Poskytují maximální ochranu celé hlavě a to včetně brady, čelisti i týlu. Helmy nemají odvětrání, jsou celkem těžké a tak jsou vhodné spíše jen pro adrenalinovou cyklistiku.

  • bez větracích otvorů
  • s kšiltem
  • nejodolnější