Masážní válce, rollery

Masážní válce

Válce jako první začal využívat pro účely své fyzioterapeutické metody, zaměřené na lepší uvědomování si vlastního těla a schopnost osvojit si výhodnější pohybové vzorce nezávisle na věku, dr. Feldenkreis. Jeho první válce byly dřevěné, teprve v 70. letech 20. století se v USA seznámil s válci pěnovými. V dnešní době je válcování více a více populárnější mezi sportovci i mezi samotnými fyzioterapeuty. Účinky válců oceňuje i široká veřejnost. Válce jsou pomůcky na masáž, uvolnění svalů, odstranění svalové únavy, k „rozpuštění“ spouštěcích bodů bolesti a zvýšení pohyblivosti. Automasáž válcem má nepopiratelné výhody: při masáži většiny svalových partií se obejdeme bez asistence, nehledě na to, že válce se dají použít také při kondičním cvičení a strečinku. S válci se cvičí už skoro v každém fitness centru, rehabilitačním zařízení či pohybovém studiu a toto jednoduché náčiní je součástí tréninkových sestav řady sportovců.

 

Masážní válec

Jak válcování funguje?

Naše svaly procházejí neustálým procesem poškození (námaha, trénink) a následné opravy (regenerace). Postupem času nastává proces, kdy pojivová tkáň (fascie), která obaluje sval, ztuhne a dochází ke zkrácení. Vlákna a fascie se někdy natahují tak, že vytvářejí spoušťové body, které se projevují bolestivými místy, která je třeba uvolnit. Postupným válcování dochází k rozmasírování fascií a sval dokáže opět správně pracovat. 

 

Jak vybrat válec?

Setkat se můžete s válci různých velikostí, tvarů a s různou úrovní pevnosti/hustoty. Důležité je stanovit si, za jakým cílem si onen válec vlastně kupujete. Pokud jste sportovec a válec potřebujete převážně na uvolnění po náročném tréninku či zápase, budete spíše vyhledávat menší válec (snadnější přeprava). Naopak při jógových a zdravotních cvičení se častěji uplatňuje válec větší. 

Dalším důležitým faktorem je hustota/tvrdost a vzorování. Nejměkčí válce s menší hustotou jsou vhodné pro začátečníky a osoby s větší citlivostí na bolest při automasáži. Středně tuhé jsou vhodné pro cvičení i pro masáž středním tlakem. Nejtvrdší válce jsou hladší a hustější. Jejich tvrdost využívají hlavně zkušenější cvičenci.

 

Přejít do oddělení Masážní válce a rollery »

 

Využití

Posilování

Cvičení s válci zlepšuje svalovou sílu a koordinační i rovnovážné schopnosti. Na nestabilním válci se okamžitě zapojí také hluboké svalstvo trupu.

Strečink

Strečinkové cviky s válcem modelují trup i končetiny, vrací svalům a fasciím původní pružnost.

Automasáž

Lokální působení vhodné techniky dokáže odstranit spouštěcí body bolesti ve svalech i fasciích. Někdy je nutné bolestivou křeč rozvolnit pomocí tlaku válce a jeho rolováním.

masážní roller
 

Jak začít s válcováním

V první řadě je důležité nepouštět se do válcování ihned bezhlavě. Pokud neznáte alespoň základy anatomie, fyziologie a zároveň nemáte s válci žádnou zkušenost, neváhejte vyhledat trenéra nebo fyzioterapeuta v blízkém okolí. Nejlepším řešením je samozřejmě samotný kurz válcování, kde je tato aktivita představena od A po Z. Obecně však platí tato pravidla: 

1) protože na válec působíte hlavně vlastní váhou, je důležité pracovat s tlakem. Začínat vždy s menším tlakem je prioritní. Vyhledávejte snadnější pozice a používejte své ruce – ty vám pomůžou nadzvednout vaše tělo v těžších pozicích a zmenšíte tak tlak na válec

2) začněte s kratší časovou dotací 10 sekund a propracujte se až ke 30 až 60 vteřinám 

3) při výběru vyberte válec s měkčí/menší hustotou 

4) dávejte vždy pozor na stabilizaci páteře a správné dýchání

 

Mohu se při válcování dopustit nějakých chyb/rizik?

Válcování přímo na postiženém místě. Rozhodně neužívejte válec v místě bolesti, která není způsobená stažením fascií. Pokud máte podezření na výron, utržený sval nebo vaz, válec v tomto případě rozhodně nepomůže. Nevyužívejte válec v místě vyrážky či modřin. 

Příliš rychlé válcování nebo naopak velká výdrž na jednom místě. Problém může rychle vzniknout i na místě, které je naprosto zdravé, a proto dávejte velký pozor na to, jak válec užíváte. 

Špatné držení těla a celková technika. Nechce se zkontrolovat odborníkem nebo se nebojte udělat zpětnou vazbu. Natočte krátké video, které pak můžete hodnotit sami nebo také s odborníkem. 

Válcování a rizika

Jaké jsou hlavní výhody?

Komprese relaxuje vaši nervovou soustavu, uvolňuje svaly, zvyšuje průtok krve, a pomáhá tělu se zotavit. Jinými slovy, pěnovým válcem dokážete zmírnit bolestivost a vaše svaly budou pružnější a budou lépe regenerovat

  • Zvýšení rozsahu pohybu
  • Nárůst sportovního výkonu
  • Rychlejší regenerace

Přejít do oddělení Masážní válce a rollery »