Jak vybrat tenisovou raketu

Při výběru tenisové rakety je důležité najít tu správnou, která vám umožní hrát co nejlépe. Pro mnoho hráčů může být tento výběr náročný. Klíčovými aspekty při hledání vhodné rakety jsou technické parametry, jako velikost hlavy, vzor výpletu, šířka a tuhost rámu, celková délka, hmotnost, velikost rukojeti a vyvážení. Tyto parametry nám pomáhají rozdělit rakety do tří základních kategorií: pro začátečníky, pokročilé a soutěžní hráče. Design a značka rakety mohou také ovlivnit výběr.
Při hledání tenisové rakety můžete postupovat buď podle technických parametrů nebo podle úrovně zkušeností hráče. V tomto článku se zaměříme na rozdělení rakety podle technických parametrů.

Technické parametry

Výběr rakety podle velikosti hlavy

Výběr tenisové rakety by měl zahrnovat zvážení velikosti hlavy, což ovlivní vaši schopnost odpalovat a přijímat míč. Tato velikost se udává v centimetrech čtverečních nebo palcích čtverečních. Pro začátečníky se obecně doporučuje větší plocha hlavy, což jim poskytne větší kontrolu nad míčem. Naopak zkušenější hráči, kteří mají specifický herní styl, mohou preferovat menší hlavu, což umožní odrazit míček rychleji a s větší přesností.

 
 
 

Výběr rakety podle hmotnosti

Rozdělení tenisových raket podle váhy je základní kategorizací. Většinou se hmotnost uvádí bez výpletu.
Lehké rakety (240-279 g) jsou vhodné pro děti, ženy a nováčky, protože jsou snadno ovladatelné a hráči s nimi mohou rychle reagovat na hru. Nevýhodou je, že pro silnější úder je potřeba více energie a mohou být méně přesné.
Středně těžké rakety (280-300 g) jsou ideální pro rekreační i sportovní hru, protože jsou snadné na ovládání a umožňují odpalování silnějších úderů s menší námahou. Pokud trefíte tzv. "sweet spot", míček letí poměrně přesně.
Těžké rakety (více než 300 g) jsou vhodné pro zkušené, soutěživé nebo pokročilé hráče, kteří již ovládají techniku a dokáží využít výhody těžší rakety. Těžší rakety mohou dodat úderu větší rychlost a švih, ale vyžadují zkušené zacházení. Při přechodu na těžší raketu je nejlepší postupovat postupně, zvyšovat hmotnost asi o 10 gramů.

 
 
 

Výběr rakety podle vyvážení

Dalším faktorem, na který se zaměřit při výběru tenisové rakety, je vyvážení. Vyvážení je určeno polohou těžiště rakety od konce gripu směrem ke středu rakety. Rakety jsou označovány jako vyvážené do hlavy, na střed nebo do ruky a hodnota vyvážení se udává v milimetrech. Čím vyšší hodnota, tím blíže je těžiště k hlavě rakety.

Vyvážení do ruky (méně než 320 mm) umožňuje největší kontrolu nad rakety a cit pro hru. Takové rakety jsou vhodné pro pokročilé hráče, kteří ovládají různé techniky úderů.
Rakety vyvážené na střed (330–320 mm) nabízejí dobrý kompromis mezi silou a ovladatelností a jsou vhodné pro začátečníky a všestranné hráče.
Rakety s vyvážením do hlavy (více než 330 mm) jsou vhodné pro začátečníky, kteří potřebují zvýšit sílu a rychlost úderů od základní čáry. Pokročilí hráči mohou využít vyvážení do hlavy ke zvýšení útočnosti, ale takové raket se hůře ovládají, pokud musí hráč rychle reagovat na hru.

 
 
 

Výběr rakety podle délky

Při výběru tenisové rakety je důležité brát v úvahu i její délku. Standardní délka tenisové rakety je obvykle mezi 68 a 70 cm. Existují ale i delší raketové verze, které mohou být vhodné pro určité hráče.
Pro dospělé hráče se obvykle doporučuje raketa standardní délky. Pro juniory a mladší hráče je však vhodnější kratší raketa, protože je snadněji ovladatelná a umožňuje jim rychlejší zlepšování techniky úderů. Pro zkušené hráče, kteří chtějí více síly a rychlosti v úderech, může být vhodná delší raketa. Delší rakety umožňují hráči dosáhnout větší páky a tím využít větší sílu v úderech.
Je ale důležité si uvědomit, že delší raketa se může stát méně ovladatelnou. Hráči by měli také zvážit svou výšku a postavu. Vyšší hráči a hráči s delšími pažemi mohou být schopni lépe ovládat delší raketu, zatímco pro menší hráče by mohla být kratší raketa vhodnější.
Při výběru délky rakety by měli hráči také zvážit svůj herní styl a preferovanou pozici na kurtu. Pro hráče, kteří preferují hru z blízka s častým přechodem na síť, může být kratší raketa vhodná, protože umožňuje rychlejší pohyb. Hráči, kteří se většinou pohybují na zadní čáře kurtu, by mohli být spokojeni s delší raketou, která jim umožní dosáhnout větší síly a rychlosti v úderech z dálky.

 
 
 

Výběr rakety podle parametrů rámu

Při výběru tenisové rakety je důležité brát v úvahu parametry rámu, jako jsou šířka a tuhost.
Šířka rámu rakety ovlivňuje velikost sweet spotu - oblasti na rámu, kde hráč dokáže odpalovat míče nejúčinněji. Širší rám rakety poskytuje větší sweet spot, což umožňuje hráči snadněji a přesněji odpalovat míče. Užší rám rakety je vhodný pro hráče s pokročilými technikami a větší kontrolou nad míčem.
Tuhost rámu rakety se také může významně lišit. Tužší rám rakety poskytuje hráči větší stabilitu a kontrolu, ale může být méně ovladatelný. Hráči s rychlým a silným úderem by měli zvážit tužší rám rakety, protože jim poskytuje větší kontrolu a stabilitu při silných úderech. Naopak hráči s pomalejším a slabším úderem by měli zvolit měkčí rám rakety, protože jim umožní větší flexibilitu a větší sílu.
Při výběru raket by měli hráči zvážit svůj herní styl a úroveň pokročilosti. Hráči, kteří se zaměřují na údery s vysokou rychlostí, by měli zvolit rám s větší tuhostí, zatímco hráči s menší silou by mohli být spokojeni s měkčím rámem rakety. Pokud hráč preferuje rychlé odpaly od základní čáry a nepotřebuje vysokou kontrolu nad míčem, může být vhodnější širší rám rakety. Pokročilejší hráči, kteří mají již vyspělou techniku úderu a potřebují vyšší kontrolu nad míčem, by měli volit užší ráme rakety.

 
 
 

Výběr rakety podle výpletu

Většinou jsou raketové hlavy vypleteny hustotou 16x19, což znamená 16 dlouhých a 19 krátkých strun. Tento typ výpletu umožňuje hráčům dosáhnout vyšší rychlosti a lepší rotace míče při úderu. Hustší výplet, jako je například 18x20, poskytuje hráčům větší kontrolu nad míčem, umožňuje udržet míč déle na raketě a zaručuje méně rotace. Tento typ výpletu se hodí spíše pro tvrdší hru a má také delší životnost.

 
 
 

Výběr rakety podle velikosti gripu

Tenisová raketa má nejčastěji osmihranný tvar gripu, který se liší tloušťkou a je velmi důležité zvolit tu pravou velikost, aby hráč mohl raketu optimálně uchopit. Správné držení raketového gripu umožňuje hráči odehrát údery s potřebnou kontrolou a přesností. Volba nesprávné velikosti gripu může pro hráče znamenat zbytečné namáhání během hry.
Velikost gripu se liší podle velikosti dlaně a obvykle se rozděluje do kategorií označovaných jako G1 až G5. Existují také juniorské velikosti gripů označované jako G000, G00 a G0, které jsou určeny pro dětské a juniorské rakety.

OZNAČENÍ GRIPU

VHODNÝ PRO

G1

juniorské hráče, ženy s malou dlaní

G2

ženy se střední dlaní, muže s malou dlaní

G3

ženy s velkou dlaní, muže se střední dlaní

G4

muže s větší dlaní

G5

muže s velkou dlaní

 

 

 

 

 

 

 

 Je důležité zdůraznit, že velikost gripu rakety lze do jisté míry upravit pomocí vrchní omotávky. Pokud má hráč menší úchop, než by potřeboval, může si zakoupit vhodnou vrchní omotávku, tzv. overgrip, který mu umožní rozšířit úchop raketového gripu. Použití overgripu má také tu výhodu, že chrání základní omotávku na raketě před poškozením, což je zvláště výhodné, protože základní omotávka bývá obvykle dražší.