Padel: O co jde a jak se do něj pustit?

Tento sport s raketou vás mohl již zaujmout, anebo jste o něm možná ještě nikdy neslyšeli. Pokud jste někdy navštívili Španělsko nebo Portugalsko, určitě jste narazili na skupiny hráčů, kteří pomocí speciálních raket odpalují míč na ohraničeném kurtu. V těchto zemích je padel velmi populární. A není divu, je to fantastická hra vhodná pro každého, bez ohledu na věk nebo pohlaví. A nyní můžete najít vše potřebné k vybavení pro padel i u nás.

Hra Padel

O čem to je?

Padel je sport, kde se používá raketa, a můžeme říct, že je to směs tenisu a squashe. Odehrává se na speciálním kurtu se stěnami, jejichž část je skleněná a část z ocelové sítě. Stejně jako ve squashi mohou hráči tyto stěny využít k odrazu míče. Existují kurty jak venkovní, tak vnitřní. Ve hře se proti sobě postaví dva hráči z každé strany, na kurtu, který je oproti tradičnímu tenisovému menší zhruba o třetinu.

Padelová raketa a její vlastnosti

Padelová raketa má specifický tvar, odlišný od raket určených pro jiné sporty, protože se skládá pouze z rukojeti a hlavy bez výpletu. Je kompaktnější než tenisová raketa a kvůli bezpečnosti obsahuje poutko na gripu, aby se předešlo jejímu vypadnutí z ruky.

Pro začínající hráče, kteří se teprve seznamují s technikou úderu, je ideální volbou lehčí raketa pro snadnější ovládání.

Mírně pokročilí hráči, kteří již získali nějaké základní zkušenosti a pracují na zdokonalení techniky, by měli sáhnout po raketě, která poskytuje rovnováhu mezi přesností a rychlostí úderu.

Zkušení hráči, kteří přesně vědí, co od své rakety chtějí, si vybírají podle svého specifického stylu hry, ať už upřednostňují silný úder nebo se zaměřují na přesnost.

Rakety

 

Tašky

Pro uložení a přepravu padelové rakety můžete využít následující tašky:

 

Při výběru tašky na padelovou raketu je důležité brát v úvahu množství vybavení, které potřebujete přepravovat, a to, jak často budete tašku používat.

Míče na padel

 

Na první pohled se může zdát, že padelové míče a tenisové míče jsou identické. Avšak padelové míče mají specifické vlastnosti, které se liší od tenisových míčů. Výplň je uzpůsobena tak, aby míčky vydržely nárazy do stěn a byly odolné. Z hlediska materiálů jsou padelové míče vyrobeny z odlišných složek, což jim dává jejich unikátní charakteristiky. Pokud hledáte kvalitní padelové míče, u nás naleznete nabídku od značek Dunlop a Head, jedněch z předních producentů v oboru.

Padel a jeho pravidla

  • Padel se hraje ve čtyřhře na speciálních venkovních nebo vnitřních kurtech
  • Hra se hraje na vyznačeném hřišti, stěny jsou součástí hry. Míček může dopadnout pouze jednou na danou polovinu hřiště, následně musí být odehrán na polovinu soupeře
  • Dovolena je hra „z voleje“ i cíleně o vlastní stěnu na polovinu soupeře
  • Podávající hráč musí stát za čárou pro podání a má dva pokusy
  • Míček musí po podání dopadnout do soupeřova pole pro podání (nesmí se dříve dotknout stěny)
  • Pokud při smeči vyletí míček z kurtu, soupeř má stále možnost vrátit jej zpět do hřiště (až do doby, než příjde druhý odraz)
  • Hráči se nemusí střídat v pořadí úderů
  • Počítání je stejné, jako v klasickém tenisu