100 let tenisových míčů Dunlop

 DW700017-scaled-e1671701988799-1400x750_1

Tenisový míček je nejpotřebnější výbavou pro zážitky z bílého sportu a jeho design se za posledních 100 let výrazně proměnil. V počátcích tenisu byly míčky vyrobeny z kůže a plněny peřím, kvůli čemuž měly vysokou hmotnost a obtížně se ovládaly. Snadno se také opotřebovaly a první tenisté je museli často měnit.

Ve dvacátých letech byly představeny první tenisové míčky na bázi gumy, které byly odolnější a oproti jejich předchůdcům z peří se do nich snadněji trefovalo. A právě v této době (v roce 1923) vstoupila na trh společnost Dunlop. Nové míče byly vyrobeny formováním pryže do kulovitého tvaru a poté pokryty tenkou vrstvou plátna nebo jiné tkaniny. Gumové jádro těchto míčů dalo vzniknout  míčkům mnohem skákavějším a konzistentnějším než předchozím péřovým, což vedlo také k výraznému zlepšení kvality hry a požitku z ní.

 

Tím však inovace neskončily – v 50. letech 20. století byly představeny první tlakované tenisové míčky, které byly plněny směsí plynu nebo vzduchu a uzavřeny v pryžovém obalu. Tyto balonky měly konzistentnější odraz a oproti tradičním celogumovým míčům je mnohem méně ovlivňovala teplota nebo vlhkost. Je téměř neuvěřitelné, že jen s několika konstrukčními úpravami pro zlepšení jejich výkonu se tlakové míčky v moderním tenise používají už 70 let.

V 70. a 80. letech 20. století mělo velký vliv na design tenisových míčků zavedení syntetických materiálů, jakými jsou polyuretan nebo polyester. Nové polymerické hmoty umožnily vznik pokročilejších míčků, které byly trvanlivější, konzistentnější a odolnější vůči opotřebení.

Dnes je většina tenisových míčků vyrobena z kombinace pryže, syntetických hmot a dalších vysoce výkonných materiálů. Balony navíc změnily svou barvu z bílé na žlutou. Jsou tak lépe vidět při televizních přenosech a – uznejte – právě to bylo pro všechny fanoušky tenisu to nejdůležitější: aby mohl být bílý sport vysílán na obrazovky po celém světě.

Tenisový míček i jeho design si za posledních 100 let odskákaly pěkně dlouhou cestu a jejich výrobce Dunlop v tom po celou dobu hraje skutečně významnou roli.