Jak vybrat tréninkové pomůcky?

Tréninková pomůcka umožňuje zdokonalit individuální herní činnosti hráče, které se často objevují ve hře. Hráči mohou cvičení věnovat maximální pozornost a libovolně si nastavit intenzitu. Pokud má být užití tréninkové pomůcky efektivní, měla by pomůcka splňovat následující podmínky:

  • je jednoduchá
  • dá se využít na dostatek cviků zařaditelných do tréninku
  • jde rychle složit a jednoduše přenášet

Rozdělení tréninkových pomůcek

Podle místa užití:
- hřiště
- hala (tělocvična)
 
Pro jaké schopnosti jsou určeny:
- rychlostní a vytrvalostní
- koordinační
- silové

 

Druhy tréninkových pomůcek

Kužely

Kužely se při tréninku používají k mnoha účelům. Vyznačují se jimi například menší herní prostory, malé hřiště a zóny na těchto hřištích nebo pro cvičení, která slouží k nácviku vedení a ovládání míče. Kužely se vyrábějí v různých velikostech i barvách. Materiálem pro výrobu je téměř vždy umělá hmota – tím je zaručena nízká váha a snadná přenositelnost. V nabídce máme také kužely, které mají ve svém těle otvory. Ze dvou těchto kuželů a tyče je možné vytvořit překážku. 

Překážky

Překážky jsou primárně určeny k tréninku síly. Vyrábí se většinou z plastu a mají několik rozměrů (nízké, střední, vysoké), jsou vhodné pro různé typy cvičení a všechny věkové kategorie. V našem e-shopu seženete i překážky, které se, díky vyvážení, v případě převržení vrátí do původní pozice.

Obranné figuríny

Slouží k simulaci postavení hráče, obvykle v obranném postavení při herních cvičeních. Figuru bránícího hráče lze využít při tréninku střelby, nácviku ofenzivních standardních situací, ovládání míče a obcházení soupeře. Z několika obranných figurín lze vytvořit zeď pro nácvik volného přímého kopu.

Tréninkový oblouk

Přihrávkový oblouk je brankou určenou především pro nácvik přesnosti přihrávek, což je dovednost, kterou je třeba budovat a rozvíjet ve všech mládežnických věkových kategorií. Při hrách malého počtu hráčů 1:1 až 3:3 je možné oblouk použít jako branku. Dále lze oblouk využít při slalomech, štafetách, překážkových dráhách nebo jako stanoviště kruhového tréninku.

Tréninkové oblouky určené pro venkovní použití se vyrábí s hrotem pro zapíchnutí na obou koncích. Nabízíme také sadu tréninkových oblouků se stabilizačními prvky, které umožňují postavení na rovném povrchu (jako v hale nebo v tělocvičně).

Mety

Mety jsou také vyrobené z umělé hmoty, mají minimální hmotnost, jsou tenké a odolné i proti prošlápnutí. Mají shodné využití jako kužel. Oblíbené jsou mety, které mají v horní části půlkruhové výřezy a po připojení tyče vytvoří nízké překážky.

Tréninkové tyče

Tyto tréninkové tyče jsou vyrobené z umělé hmoty a slouží k různým účelům. Krátké tyče bez hrotu jsou dlouhé 0,8 m a používají se jako překážka ve cvičeních běžecké abecedy, případně pro koordinační cvičení. Tyče je možné využít společně se speciálními kužely a metami k vytvoření překážek různých výšek.

Dalším typem jsou tyče s hrotem, které jsou obvykle dlouhé 1,6 m a jsou určeny pro slalomová cvičení, případně pro vyznačení herního prostoru a zón. Tréninkové tyče přispívají ke zlepšení rychlosti a trénují výbušnost dolních končetin.

Agility žebřík

Tréninková pomůcka, která patří mezi nejoblíbenější a slouží ke zvýšení rychlosti a zlepšení kondice. Měkké příčky žebříku se snadno nastavují na požadovanou velikost mezer. Žebřík se ukotví na zem a následně se proskakuje jednotlivými „okénky“.

Speciální typ agility žebříku, který máme v nabídce, se skládá z dvaceti na sebe navazujících lamel, které lze poskládat do libovolných tvarů a délky.

Proskakovací šestiúhelníky

Šestiúhelníky mají stejnou funkci jako agility žebříky, ale dají se poskládat do požadovaných tvarů. Koupí libovolného počtu kusů a pomocí spojek (jsou součástí každého dílu) můžete vytvořit trať a její obtížnost přesně podle svých potřeb.

Překážkové sety

Jsou kombinací proskakovacích obručí, tyčí, držáků, spojek, kuželů atp. Lze z nich poskládat překážkovou dráhu podle vašich preferencí a schopností.